Doop van de nieuwe sleper

De oude sleper, de Dorus Pompert, we hebben er een hoop lol mee beleefd, een boel plezier van gehad en ook op afgezien als het hard waaide, regende, of als de motor niet zo lekker mee wilde werken. Stiekem droomden we van een mooi kajuitbootje, waar je droog kunt zitten als het regent, waar je op kunt slapen als het nodig is en waar je lange trektochten mee kunt maken met een sleep erachter bijvoorbeeld onderweg naar en van de zomerkampen.

Dat zo’n bootje veel meer geld kost dan wij als vereniging uit onze mouw kunnen schudden, daar waren we al vrij snel achter. We zijn dus begonnen met het schrijven van een projectplan, het aanschrijven van fondsen en het zoeken van andere manieren om ons financieel te ondersteunen bij het verwezenlijken van die droom. Achter de schermen is hiervoor heel veel werk verricht.

Mede dankzij Fonds1818, Stichting Boschhuysen, Stichting Duinenmars, het Nederlands Loodswezen, het bedrijf Xelion, een aantal particuliere bijdragen én een succesvolle crowdfundingsactie haalden we in totaal bijna 14.000 euro binnen en hebben we op 1 maart de ‘Verkenner’ kunnen kopen, een leuk sleepbootje wat aan heel veel van onze eisen voor een nieuwe sleepboot voldoet.

Het bootje stond op een werf op het droge en dus konden onze stafleden er vrij eenvoudig nog wat aan klussen. Het onderwaterschip heeft een grote onderhoudsbeurt gehad voordat het scheepje weer te water werd gelaten. Daarna hebben we haar van de werf naar Rijswijk gevaren.

Inmiddels heet ze geen Verkenner meer want we wilden haar graag een nieuwe naam geven.
Volgens de overlevering mag je een boot niet zomaar een nieuwe naam geven want volgens de legende staan alle schepen geregistreerd in het “grootboek van de diepzee” en in het geheugen van Neptunus, vanaf het moment dat deze ter doop zijn aangeboden. Het zomaar hernoemen van een boot zou dan ook ongeluk brengen. Daarom hebben we hem ontdoopt voordat we de nieuwe naam erop hebben geplakt en kunnen we de boot nu met een gerust hart opnieuw dopen.

Een schip moet altijd gedoopt worden door een vrouw.
De Grieken doopten hun schepen al van oudsher met wijn, dat wil zeggen zij dronken de wijn en ze doopten het schip met water. Later werden ook andere dranken gebruikt, voorbeelden hiervan zijn whisky en brandwijn. Het gebruik van champagne voor de scheepsdoop deed zijn intrede in de 19e eeuw. Wij zullen deze boot dus ook op deze ‘moderne’ manier dopen. Waar je vaak ziet dat men een fles kapot gooit tegen het schip is het ook een goed gebruik om de fles leeg te gieten over de boeg.

“Hierbij geef ik dit schip de naam Dorus Pompert II. Dat hij altijd goede wind, plezierige golven en een beschutte haven moge vinden. En moge zij veel geluk brengen aan eenieder die met haar vaart.”