De Dorus Rijkers is ontstaan uit de eerste watergidsengroep van Nederland. Hier volgt een korte greep uit de geschiedenis van de Dorus Rijkers.
Voor de Dorus Rijkers begon de geschiedenis op 15 mei 1951. Door de Paschalis parochie aan de Wassenaarseweg in Den Haag werd op 13 juni 1951 de “Neptunuskring” opgericht. Dit was de eerste watergidsengroep van Nederland.
Zeilen en roeien werd op de Vliet gedaan en in de winter werden aangepaste scoutingspelen gedaan. Ook verdiepte de groep zich in het watersport gebeuren. De groep had geen eigen clubhuis en maakte zwervende door Den Haag gebruik van diverse ruimtes.
Omstreeks 1962 is het eerste clubhuis “De Blub” aangekocht, alhoewel de officiële opening pas zou plaatsvinden in 1964. Dit clubhuis lag aan de Kantjesmolensloot.
Op 11 juli 1963 droeg de Paschalis parochie de watergidsengroep “Neptunus” over aan de Nederlandse Gidsen Beweging. De gidsen maakten gebruik van een oude BM zeilboot. Tijdens de opening van het clubhuis werd ook de eerste aangeschafte Lelievlet te water gelaten.
De naam van de Stichting Watergidsengroep “Neptunus” werd op 27 november 1964 gewijzigd in de naam Stichting Watergidsengroep “Dorus Rijkers”. De naam werd gewijzigd omdat Neptunus, god van de zee, in de zeevaart nog steeds als traditie bij het passeren van de evenaar aan boord komt om degenen die dat nog niet eerder waren, tot zeelieden te dopen. Dorus Rijkers (1847-1928) was de schipper van de roeireddingsboot in Den Helder en verrichtte zijn eerste redding met zijn eigen boot (1872) waarmee hij 25 mensen van het schip ‘Australia’ redde. De naam Dorus Rijkers past daardoor meer bij een waterscoutinggroep dan een god van de zee.
De vier Nederlandse Scouting organisaties Het Nederlands Padvinders Gilde, De Nederlandse Gidsen, De Katholieke Verkenners en Vereniging de Nederlandse Padvinders zijn per 1 januari 1973 samen gegaan in één nieuwe vereniging: “Scouting Nederland”. Vanaf dat jaar kregen de lelievletten van de Dorus Rijkers tijdens het vaarseizoen een ligplaats op het Boterhuiseiland, op de Kaag bij de Stichting Zeeverkennerscentrum Kagerplassen.
In 1986 moest het roer om omdat een meisjesgroep uit de tijd was. De Dorus Rijkers werd een gemengde groep en is enthousiast een nieuw tijdperk ingegaan. Het logo werd aangepast tot het huidige logo.
In december 2001 staat “De Blub”, ons vierde clubhuis, nog steeds aan de Kantjesmolensloot, ca. 100 m vanaf de eerste locatie. Maar na 15 jaar op deze locatie te hebben gestaan zijn we verhuisd naar het Jaagpad in Rijswijk, pal aan de Vliet. Dit is onze locatie sinds augustus 2016.
In verband met wijzigingen in de wet- en regelgeving is op 12 mei 2009 het besluit genomen naast de stichting een vereniging met de naam “Waterscouting Dorus Rijkers” op te richten. Behalve deze formele aanpassing is er nauwelijks iets in de structuur en de organisatie van de waterscoutinggroep veranderd.