Waterscouting Dorus Rijkers

Een kleine en gezellige waterscoutinggroep op de grens van Den Haag (Ypenburg) , Voorburg en Rijswijk.

Menu
  • De Dorus Rijkers
  • Organisatie
    • Geschiedenis
    • Contributie
    • Bijdrage ouders
    • Bestuur
    • Vertrouwenspersonen
    • Ooievaarspas
    • Oudercommissie
    • Smoelenboek
    • Vrijwilligers gezocht
    • Vacatures / stageplaatsen
    • Verhuur
  • Speltakken
    • Waterwelpen
      • Programma waterwelpen
    • Zeeverkenners
      • Programma zeeverkenners
    • Wilde vaart
      • Programma wilde vaart
      • Filmalbum wilde vaart
    • Loodsen
      • Programma loodsen
    • Plus-scouts
      • Programma plus-scouts
    • Speltak nieuws
  • Vrienden van Dorus Rijkers
    • Sponsorkliks
    • Donaties
  • Agenda
  • Nieuws
  • Contact
  • Links
  • Admin

Vletten op de Maas 2012

De Dorus Rijkers deed mee met het project “Vletten op de Maas“! Geweldig, dat betekent een nieuwe Vlet dit jaar. Daar zit natuurlijk wel werk aan vast, maar ook veel leuke dingen. Zo gaan de bouwers kennis maken met de scoutingactiviteiten roeien, wrikken en zeilen. Wij gaan regelmatig op bezoek bij de bouwers. En aan het eind een grote roeiwedstrijd tijdens de finale bij “Dordt in Stoom” op 1 juni!
De organisatie van het project is een samenwerkingsverband tussen Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam, Nederland Maritiem Land en Scouting Nederland. De Dorus Rijkers is gekoppeld aan de bouwer het Grotius College te Delft en de sponsor Onderwijs Centrum Binnenvaart. Het zeilnummer van onze vlet wordt 1710.
Scouting Nederland heeft in samenwerking met Botenbouw Tukker en MasterShip Software BV een unieke bouwinstructievideo voor lelievletten gemaakt. Voor Scouting Nederland, betrokken docenten en de andere partijen is deze video een waardevolle aanvulling op het project.

Hieronder volgen korte fotoverslagen van onze bezoekjes aan de vlet, de bouwers en de activiteiten van het project.

Finale 1 juni: Dordt in Stoom!
Vrijdag 1 juni was het eindelijk zover: “onze” vlet werd naar Dordrecht overgebracht voor de grote roeifinale bij Dordt in Stoom.
De bouwers hadden natuurlijk al flink geoefend en dat was te merken. De eerste race ging heel goed en de bouwers van het Grotius gingen door naar de finale. Een heel spannende race, lang was niet duidelijk wie er 2e en 3e ging worden. Het Grotius werd 3e en dat is een hele prestatie. Na het uitreiken van de prijzen van de roeiwedstrijd werden nog meer prijzen uitgereikt: beste boot, beste school en beste scoutinggroep. Zowel voor de de beste school als de beste scoutinggroep kregen we de 1e prijs. Zowel de bouwers als iedereen van de scouting is erg trots op dit resultaat.
Na de overdracht van de vletten aan de scoutinggroepen namen de scholen en scoutinggroepen afscheid van elkaar. De scoutinggroepen gingen gezamenlijk eten en zich klaar maken voor de vlootschouw. De vlootschouw was indrukwekkend en druk bezocht.

Vletten Scouting Dorus Rijkers

Onthulling naam vlet, bezoek 25 mei
De vlet staat al buiten en keurig op blokken. Mast, roer en helmstok worden geïnstalleerd. De vlet 1710 is klaar, af! Tijd voor wat foto’s van de “bemanning” en een piepkleine viering met een fles met bubbeltjes. De naam van de vlet 1710 wordt verklapt: GROTIUS. Genoemd naar de school van de vlettenbouwers en naar de grondlegger van de Internationale Zeevaartwet.

 

Verslag van een van onze zeeverkenners, Jesse Deijl, over zijn tocht met de Eendracht
In het kader van het project “Vletten op de Maas” konden zeeverkenners zich inschrijven voor een tocht met de Eendracht. Een van onze zeeverkenners, Jesse Deijl, is mee geweest. hierbij zijn verslag:
Om 20.00 werden we verwacht in de Scheveningse haven om aan boord te gaan.We werden ontvangen en kregen te horen welke hut ons was aangewezen.Daar legde je dan je tas neer en ontmoette jij je kamergenoten. Ik sliep in een tweepersoons hut aan stuurboordzijde. Samen met mijn ouders ben ik even over het schip gelopen om snel te verkennen. Toen de ouders van boord waren, moesten wij ons verzamelen in de eetruimte om daar een filmpje te kijken over de veiligheid aan boord. Toen kregen we een rondleiding over het schip met alle informatie over onderdelen van het schip. Later op die avond kregen we een oefening voor de veiligheid. De bedoeling was dat je uit je hut een reddingsvest pakte en dan naar de ‘’koffietuin’’ (op het achterdek) ging. Daar moest je je reddingsvest aantrekken. Toen dat klaar was mochten we de reddingsvesten terugleggen in onze hut. Daarna konden we dingen voor onszelf doen zoals wat drinken of snoepen. Als je moe was, kon je naar je hut gaan om te slapen.
De volgende ochtend gingen we gezamenlijk ontbijten. Dit ontbijt was erg uitgebreid met broodjes, puntjes, salade, yoghurt enz. Het was heerlijk. Na het ontbijt gingen we de boot in groepjes vaarklaar maken. Ik zat in de groep die de loopplank naar binnen moest halen en het grootzeil vaarklaar moest maken zodat we die op zee konden hijsen. Eenmaal op zee werkte het grootzeil elektrisch in tegenstelling tot mijn kleine vletje van de scouting, waar ik alles zelf moest doen. Steeds meer kinderen kwamen in de zon bij het bankje zitten aan boord omdat ze zeeziek waren. Ook ik hoorde daarbij. We hebben veel gelachen om elkaars kotsen. Niemand vond het vervelend. Na héél veel kotsen van iedereen kwamen we aan op de Rotterdamse Waterweg waar de zeilen omlaag gingen en niemand meer zeeziek was. Op de Waterweg aten we aan boord rijst met kip. Na het eten gingen we het dek weer op om aan te meren bij de kade.
Ik zou me zo weer inschrijven. Het is erg leuk om met leeftijdgenoten op zo´n groot schip te varen. De volgende keer wel op tijd een pilletje innemen tegen zeeziekte. Om 19.00 uur zagen we onze ouders weer aan de kade.

Vlet in Dorus kleuren, bezoek 21 mei
Een verslagje van de voorzitter Jan van der Gaauw: Een paar dagen na de keuring (8 mei) komt het verlossende woord van Scouting Nederland: Scouting Nederland geeft het nummer van lelievlet 1710 vrij! Knap werk van de vlettenbouwers van het Grotius College die met kwasten en verfpotten in de aanslag zitten om de vlet in de Dorus-kleuren te schilderen. In ras tempo zetten een paar leerlingen de vlet 1710 binnen en buiten, tot in alle hoeken, in de primer. De waterlijn moet erop. We zetten de vlet waterpas. Dwars zijn de bovenkanten van de schotten de meetpunten en over de lengte is dat de bovenkant van de zwaardkast. Met behulp van een op maat gemaakte meetstok en een brede rol plakband zetten we de waterlijn er in één keer strak op. Een controlerende blik op de strook: perfect! Intussen zijn de planken voor de buikdenning (vlonders) in de Jotun- c.q. Benard-olie gezet. Bij gebrek aan een vaste hand voor het schilderwerk is afplakken geboden. Zodoende kost het afplakken van de ‘binnenbocht’ van de boordrand, daarbij gehinderd door beugeltjes en dolpotten, meer tijd dan het verven van de boordrand zelf. Het onderwaterschip krijgt een aangroeiwerende laag en de riemen en het rondhout gaan in de jachtlak. De onder mijn toeziend oog en met behulp van mijn helpende hand schroeft een van de vlettenbouwers de buikdenning in elkaar. Intussen gaat het verven van de vlet en het voor de tweede keer lakken van het rondhout gewoon door. ’t Is tijd. Donderdag a.s. zullen er nog een paar kleine plekjes bijgewerkt worden, de laatste planken vastgeschroefd en het zwaard erin gezet. Vlet 1710 komt een week voor de grote dag, vrijdag 1 juni Dordt in stoom, gereed.

Open dag 13 mei
De docenten, de bouwers en hun ouders van het Grotius College, de sponsor Onderwijs Centrum Binnenvaart en de organisatie project “Vletten op de Maas” waren deze dag uitgenodigd voor een dagje Kaag om samen met de hele Dorus Rijkers groep er een gezellig dagje van te maken. Op zondag 13 mei arriveerden de vletbouwers, hun docent en drie ouders bij het Zeeverkennerscentrum Kagerplassen. De hele groep heette ze van harte welkom. De Dorus ging er vanuit dat van de vorige roei-instructies de eenvoudigste commando’s bij de vletbouwers zijn blijven hangen. In ieder geval genoeg om als roeiploeg mee te kunnen doen met roeispelen voor groot en klein. In de ochtend zijn we eenvoudig begonnen met eendenjacht. Na de overheerlijke lunch gingen we wat meer in op de techniek: gewichtheffen en touwtrekken. Als afsluiting hadden we nog een hapje en drankje en hebben we met de groep de gasten uitgezwaaid. Al met al was het een gezellige actieve dag waarbij het mooie weer niet ontbrak.

 

Keuring 8 mei
De bouwers en de genodigden druppelen binnen en dan is er de keurmeester, Cees Borger. Het ijs wordt gebroken, maar de spanning blijft: wat zal de keurmeester van “onze” vlet vinden?
De keurmeester gaat, geholpen door leerlingen, aan de slag. Met een meetlint, een vierkante buis als rij, zijn vingers als voelhorens en een fototoestel onderwerpt de keurmeester de vlet aan een nauwkeurig onderzoek en noteert zijn bevindingen op de checklist. Intussen wordt er wel gepraat en gelachen, maar de spanning blijft. Als de keurmeester met zijn controle van de vlet klaar is, is het de beurt aan de bouwers om de vragen van de keurmeester te beantwoorden. Aanvankelijk een beetje schuchter, maar alras op hun gemak, vertellen de bouwers over hun praktijk-ervaringen met het bouwen van de vlet. Ook het samenwerken met elkaar en de contacten met de waterscoutinggroep Dorus Rijkers komen aan de orde. Bij elkaar genomen vinden zij het leuke, positieve ervaringen. Maar dan.., de brandende vraag: wat vindt de keurmeester van “onze” vlet? De keurmeester laat er geen gras over groeien. Op een paar kleine puntjes na (letterlijk) en een lasje van een wrang aan de zwaardkast is vlet 1710 goed door de keuring gekomen. Opluchting alom.
Maar we zijn er nog niet. De keurmeester zal een rapport indienen bij de keurmeester van Scouting Nederland. Er zijn geen noemenswaardige zaken aan het licht gekomen tijdens de keuring, die een goedkeuring in de weg zullen staan. Maar alleen Scouting Nederland kan de vlet formeel “goedkeuren”. Wij zullen dus nog even het verlossende woord af moeten wachten. Verwacht wordt dat dit bericht deze week nog officieel gaat komen.

 

Bouw vlet t/m 7 mei
In de afgelopen periode zijn de bouwers verder gegaan met de afwerking van het casco van onze vlet. Dolpotten, steunen voor de doften, oortjes voor de zwaardbout, vingerlingen voor het roer enz. Ook de luchtdichtheid van de luchtkasten is getest op een eenvoudige manier. Een aangepast fietsventiel in het gaatje met getapt schroefdraad schroeven, even de luchtcompressor erop en met een fietspomp met manometer de kast verder op druk brengen. En houden!, want eer een van de vletbouwers goed en wel met de sopkwast over een lasnaad gaat mindert de druk. Het eerste lek is snel gevonden. Druk eraf, dichtlassen, opnieuw op druk brengen en houden, lek vinden, druk eraf dichtlassen enz. Zelfs een minuscuul lek ontkomt niet aan de nauwkeurige controle. Daarna volgde het wegpoetsen van lasspetters, een paar ogen vast lassen, het oplassen van een paar cijfers 1710. 7 mei de dag voor de keuring zijn de bouwers gewapend met slijptol, hamer en koubeitel, zoetvijl, rattestaart en stofzuiger bezig de de laatste lasspetters en bramen weg te werken. Morgen moet de 1710 er uitzien om door een ringetje te halen, want morgen is er de keuring. Spannend!

Dagje kaag 22 april
De bouwers van het Grotius College kwamen deze dag naar de Kaag. Samen met de wilde vaart leden hebben ze er een gezellig dagje van gemaakt. De roei vaardigheden zijn uitgebreid en ook is er gezeild. Aan het eind was er een heerlijke BBQ.

 

Bezoek Scheepvaart en Transport College
Een groep leerlingen, bestaande uit voormalige, huidige en toekomstige vlettenbouwers gaat op bezoek bij het Scheepvaart en Transport College (STC) te Rotterdam. Een powerpoint presentatie laat zien dat er mogelijkheden genoeg zijn om een baan  te vinden in de wereld van scheepvaart en transport.
Bij de scheepsradar-simulator leggen twee docenten uit wat je op de radar ziet en hoe je het schip kan sturen met handels, knoppen en joysticks. Dat moet natuurlijk geprobeerd worden. Bij elk  groepje is er wel een leerling die het paneel wil bedienen.
Op de afdeling logistiek zijn leerlingen druk achter computers. Het is geen kleinigheid om zonder oponthoud een van de vele containers van de ene kant van de wereld naar de andere kant van de wereld te transporteren. Dit terwijl er onderweg nog containers uit- en ingeladen moeten worden. In de machinekamer zijn diverse motoren en pompen. Een docent geeft uitleg.
Tijd voor het laatste onderdeel van ons bezoek: een korte rondvaart over de Nieuwe Maas.
Wat blijft is een kleine, maar toch nog een machtige indruk van een school met tientallen mogelijke opleidingen.

Bericht in weekblad Groot Rijswijk
Groot Rijswijk heeft een berichtje geplaatst over de roei-instructie van de Dorus Rijkers aan de bouwers van het Grotius College. Het bericht is als afbeelding te zien bij de foto’s van de middag en op de Facebookpagina’s.

Roei-instructies 16 maart
Na het ontvangst op De Blub en een paar instructies vertrokken de vletbouwers van het Grotius College naar de twee vletten die op de Vliet klaarlagen. De zes bouwers pasten in één vlet. In de vlet werden door de roei instructeurs eerst een korte instructie gegeven hoe de roeiriem gehanteerd dient te worden, werden een paar roei commando’s doorgenomen en daarna probeerden de bouwers tegelijk te roeien. Regelmatig ging dit goed maar zodra één bouwer het ritme kwijtraakte, raakte de rest ook uit ritme. Even later stapten de docent en nog drie Dorus leden in de tweede vlet om de roeiende leerlingen van dichtbij aanschouwen. Ze konden het niet nalaten de ploeg een beetje te plagen, maar ze moedigden ook aan. De bouwers oefenden vervolgens nog wat verschillende commando’s en een snelle start van het roeien ter voorbereiding op de roeiwedstrijd (1 juni Dordt in Stoom). Na een uurtje roeien was het tijd om weer naar het clubhuis te gaan. De bouwers vonden het varen veel te leuk en wilden ook leren wrikken. Dus met de vlet onder de weg door en daarna wrikkend door de sloot naar het clubhuis. Bij het clubhuis aangekomen werden de vletten met z’n allen leeggehaald. In het clubhuis nog even uitgerust en nagepraat onder het genot van koffie, thee, frisdrank en broodjes knakworst.

[grandflv id=1776 w=520 h=304 autoplay=false]

Bezoek vlet 12 maart
Een verslagje van onze groepsvoorzitter Jan van der Gaauw: M’n voordeur achter me dicht, honderd meter lopen, 27 minuten met de tram, honderd meter lopen en dan onze vlet in de afwerkingsfase aanschouwen. In de werkplaats van het Grotius is het een drukte van belang. Alle 4de-klassers zijn er met hun werkstukken bezig en de 3de-klassers met onze vlet voor zover zij geen werkstuk hoognodig moeten afmaken. Meneer van Hagen legt het werk stil, roept de jongens bijeen en geeft instructies. Onder andere over een bezoek aan het Scheepvaart en Transport College te Rotterdam en de eerste roeilessen. Daarna gaat een ieder weer aan ’t werk. De verstijving van de klapmuts wordt op maat gebogen, de overlengte afgezaagd en daarna aan de klapmuts gehecht. De steun voor de buitenboordmotor en het wrikgat worden met grote precisie afgewerkt. Ik had het met al m’n ervaring wel sneller maar niet beter gekund. Kortom, sommige leerlingen zijn veelbelovend voor de jacht- en scheepsbouw.

Bezoek vlet 24 februari
Een verslagje van ons bestuurslid PR en Communicatie Yvonne Boef: Vandaag op bezoek aan het Grotius college om naar de voortgang van de boot te kijken. De jongens zijn erg enthousiast. Een aantal zitten al regelmatig op de roeimachine om in vorm te komen voor de roeiwedstrijd! Volgende maand gaan we met de Dorus Rijkers en de bouwers op de Vliet roeien in onze Vletten.

Bezoek vlet 20 februari
Een verslagje van onze groepsvoorzitter Jan van der Gaauw: Nieuwsgierig als ik ben, breng ik weer een bezoek “onze” vletbouwers: de zwaardkast gaat er vandaag in. Geen eenvoudige klus voor de leerlingen van het Grotius College. De romp beweegt nog alle kanten uit waardoor het hart schip moeilijk is vast te stellen. En, de vlakke vloer waarop de romp staat, werkt niet mee om de juiste ronding van de bodem aan te nemen. Stap voor stap overwinnen de bouwers deze moeilijkheden en kan de zwaardkast aan de bodem gelast worden. Intussen wordt de motorsteun op de spiegel afgetekend. Dan gaat een bouwer met een snijschijf aan de slag, om daarna met een snijbrander de lijn tussen de beide gleuven heet te stoken zodat het stukje plaat gezet kan worden. Het “gelijk op” lassen van de zwaardkast is klaar. Nu is het de beurt aan de wrangen om met een hechtlas op hun plek gezet te worden. Met meetlint en rij wordt de juiste plek en hoogte bepaald. Door hier en daar een millimetertje af te slijpen komen bovenzijden van de wrangen perfect op éen lijn. Alles bij elkaar: Knap werk!

Bezoek vlet 17 februari
De bouw schiet al behoorlijk op. De zwaardkast is afgelast en de spanten worden aangebracht.

Bezoek vlet 10 februari
De bouwers zijn druk bezig met het aflassen van de vlet. Ze zijn enthousiast en doen erg hun best.

Open dag Grotius College
Het Grotius College toonde op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari hun zeer brede en actuele onderwijs aanbod. Tijdens deze dagen werd ook ijverig gewerkt aan de vlet. De bouwers waren bezig met het laswerk aan het casco en aan de losse onderdelen roer en zwaard.

Eerste las
De “eerste las” werd gezet op 31 januari. Dit was een feestelijke happening voor alle partijen.

Bezoek Vlet 27 januari
Op deze dag zijn een paar leden op bezoek geweest bij het Grotius College. De vlet was al voor een groot gedeelte in elkaar gezet met hechtlassen.
Vletten Scouting Dorus RijkersVletten Scouting Dorus Rijkers

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s bouw vlet van 13 tot 27 januari

Opening “Vletten op de Maas”
Op 13 januari was de opening van het project. Na een korte kennismaking, uitleg van het doel en het programma werd bekend gemaakt welke school (de bouwers) aan welke waterscoutinggroep en sponsor gekoppeld zijn. Na de bekendmaking was er de gelegenheid om een demonstratie van het bouwen van een vlet bij te wonen. In anderhalf uur was het complete casco van de vlet met hechtlassen in elkaar gezet. Tijdens deze demonstratie is er nader kennis gemaakt met twee docenten van het Grotius. Het is voor het Grotius de 2de keer dat zij een vlet bouwt. Vorig jaar is de school tweede geworden als beste botenbouwschool van het jaar. Er zijn vier categoriën: snelste vlet (roeien), beste vlet (bouwtechnisch), beste botenbouwschool (inzet, creativiteit, inpassing in de leerdoelen), beste waterscoutinggroep (activiteiten, publiciteit).

Hieronder is de bouwinstructievideo te zien.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Recente berichten

  • Fysieke opkomsten na 2e lockdown
  • Zomerkamp update
  • Corona update juni
  • Corona-update: zeilen
  • update 2: Dorus en corona

Hier staat ons clubhuis:

Sponsorkliks

Hieronder kunt u de opbrengst volgen van de doorlopende Sponsorkliks actie. Klik hier om te lezen hoe u kosteloos kunt bijdragen!
De Dorus Rijkers is aangesloten bij Scouting Nederland.

SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!

Over ons

Scouting staat voor uitdaging! Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

Recente berichten

  • Naar aanleiding van de laatste persconferentie heeft Scouting Nederland de…


    Read more...
  • De zomerkampen gaan door! Het coronavirus zorgt er wel voor…


    Read more...

Ons bezoekadres

Jaagpad 3, 2288AB Rijswijk (geen postadres)

Phone:070-3866815

E-mail:

Website:https://www.scoutingdorusrijkers.nl

© 2018 Scouting Dorus Rijkers
Design by SKT Themes