Plusscouts verkennen Haarlem


Op 15 november heeft een aantal plusscouts een rondleiding gehad door het centrum van Haarlem.

Nadat wij ons verzameld hadden op het Teylerplein, begonnen wij onze activiteit; een rondwandeling door Haarlem met eigen gidsen!
Via de Amsterdamse poort, het laatste overgebleven stukje middeleeuws vestingwerk, liepen wij richting de binnenstad door de Spaarnwoudestraat.Bij de stadspoort werd in de middeleeuwen zwaar gevochten tijdens het beleg van Haarlem; Simons Kenau Hasselaers dochter werd daar een bekende Haarlemse .
(zij was een manwijf, een vrouw die haar mannetje stond, een Kenau. Het verhaal gaat trouwens dat Kenau tussen de Houtmarkt en de Spaarnwoudestraat een houthandel annex scheepswerf dreef.)Bij de Burgwal zijn we doorgestoken naar het Spaarne en via de Bakenessergracht naar het oudste stukje Haarlem. Haarlem werd gebouwd langs de rivier het Spaarne rondom een nes, een soort van landtong langs de rivier.
Vervolgens liepen we langs de panden waar een aantal jaren geleden de drukkerij van de Fa. Enschede (de drukker van geld, waardepapieren en postzegels) en bij de nieuwbouw van de rechtbank van Haarlem e. o. , bogen wij af om via de Appelaarstegen uit te komen bij het oorlogsmonument voor de uit Haarlem weggevoerde Joodse burgers.
Na het oudste hofje van de stad bezocht te hebben, liepen wij via de lange Begijnestraat naar het Begijnhof. Daar waar vroeger vrome vrouwen woonden , wordt tegenwoordig het oudste beroep ter
wereld uitgeoefend. Mooie geveltjes kijken heeft dus een dubbele betekenis!
Door de Lombardsteeg kwamen wij in de Jansstraat. Daar bevindt zich het Noord Hollands Archief  en de oudste zangvereniging van Haarlem. Hierna gingen wij op weg naar de Grote Markt.
Hier bevindt zich de Grote of Sint Bavokerk; een bezoek stond aan deze kerk stond ook op ons programma. We hadden ruim de tijd om deze indrukwekkende kerk te bekijken en na een uur vervolgden wij onze weg via de Grote Markt. Op deze markt was de zaterdagmarkt reeds in volle gang en ging een aantal van ons wat boodschappen doen. Letterlijk proeven wat de markt allemaal te bieden had, dat deden ze graag! Langs het stadhuis naar de winkelstraten, Lepelstraat, Warmoesstraat , Anegang op weg naar de lunch in de Schagchelstraat, maar niet voordat we in de eerste Haarlemse pepernotenwinkel geweest waren.
Nadat wij bij La Rose Bleue genoten hadden van de lunch en vergaderd hadden, liepen wij richting de Barteljorisstraat. In deze straat zit de horlogewinkel van Ten Boom, een godvruchtige familie die in de oorlog joodse onderduikers hielp. Hier kregen wij een rondleiding en werd ons verteld wat zich hier in de oorlogsjaren heeft afgespeeld. Ook hebben wij daar gezien hoe met veel vernuft er mensen verborgen konden worden. Helaas kwam er door verraad een eind aan de hulp die de Familie Ten Boom mensen bood.
Na het verlaten van deze Hiding Place zijn wij nog wat gaan drinken op de Oude Groenmarkt bij Parels, hebben we gezellig nagepraat en zijn weer richting de auto gelopen.
Daar hebben we afscheid genomen van René , Yvonne Marcel en Mirjam en zeggen Adrie en ikzelf: “mensen, het was ontzettend gezellig, reuze bedankt! “

Hartelijk dank voor de leuke dag in Haarlem!
Adrie en Gerard