Plusscouts verkennen Madrid


Een groot aantal plusscouts is onlangs een lang weekend (zaterdag t/m maandag) naar Madrid geweest.
De geschiedenis van Madrid in het kort:
De stad Madrid werd in 854 gesticht. De stad hoorde bij de Moren en diende als verdediging van de stad Toledo. Het was geen gunstige plek voor een stad. Er kon geen haven worden aangelegd en het lag niet op de route van andere belangrijke steden. Maar het aantal nederzettingen rondom Madrid groeide en werd zo langzaam een stad. In 1561 werd Madrid uitgeroepen tot de hoofdstad van Spanje door Filips II. In 1617 begonnen ze met het aanleggen van het Plaza Mayor en in de eerste helft van de 18e eeuw werd het Palacio Real gebouwd onder Filips V.  De stad werd in de tijd van Karel III (1716-1788) verder ontwikkeld. Hij bouwde o.a. bruggen, ziekenhuizen en legde parken aan.
In 1808 werd Spanje bezet door Napoleon, maar al in 1873 werd in Madrid de eerste republiek uitgeroepen. De tweede republiek volgde in 1931 en in 1936 begon de Spaanse Burgeroorlog. Madrid was een van de zwaarst getroffen steden tijdens deze oorlog, die in 1939 ten einde kwam. Na de burgeroorlog kwam de macht in de handen van de dictator Franco. Na de dood van Franco in de jaren ‘70 werd Madrid opnieuw een constitutionele monarchie, de huidige koning is Felipe de 6e. Pas in 1979 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden.  Op 11 maart 2004 werd Madrid getroffen door een terroristische aanslag. Verschillende treinbommen ontploften tijdens de ochtendspits. Meer dan 190 mensen kwamen om het leven en velen raakten gewond. In de jaren ’80 en ’90 is Madrid uitgegroeid tot het belangrijkste centrum o.a. op het gebied van economie, cultuur en kunst. Tegenwoordig is het met meer dan 3 miljoen inwoners één van de grootste en belangrijkste steden van het moderne Europa. Een bruisende stad, waar het leven nooit stil staat. Dat wilden we graag zelf eens ontdekken!

Op zaterdag 1 november gingen onze wekkers rond 04.00 uur af om vervolgens met een delegatie van 4 mannen en 4 vrouwen af te reizen naar Schiphol.
Onze vlucht met Iberia Express zou rond 07.30 uur gaan, dus meer dan genoeg tijd zou je zo denken. Het inchecken en de bagagecontrole nam echter toch wel wat tijd in beslag en omdat we graag nog wel wat te drinken wilden nemen voordat we het vliegtuig in zouden gaan, hebben we het voor elkaar gekregen om onze namen te laten omroepen! “immediate boarding please!” . Dat was dus alsnog rennen naar de gate, waar we maar net op tijd aankwamen.
Ruim 2,5 uur later kwamen we aan in Madrid. Hier hebben we gelijk een ‘3 dagen onbeperkt met de metro’ kaartje gekocht.  Madrid heeft een uitgebreid en kwalitatief goed metrostelsel en na wat overstappen stonden we midden in het centrum, op het Peurto del Sol.  Puerta del Sol (“Poort van de zon”) is het centrale plein van Madrid. Het plein, is één van de bekendste blikvangers van Madrid en Spanje. Puerta del Sol fungeert als het nulpunt van Spanje (onder andere het referentiepunt voor alle snelwegen). Ons hotel lag er op nog geen 200 meter lopen vandaan. Niet alle 4 kamers waren op het moment van onze aankomst al beschikbaar, maar voorlopig konden we onze spullen kwijt en zijn we vervolgens het centrum ingelopen om ergens te gaan lunchen. Nadat onze maagjes weer waren gevuld,  zijn we verder gelopen naar de Plaza Major. Hier is te zien dat Spanje ooit het middelpunt van de wereld was. In 1561 werd Madrid de hoofdstad van Spanje. Haar schepen voeren toen de wereld over, het land had een ongekende rijkdom.  Nu is dat wel anders, maar het is ook weer niet zo dat je wordt platgelopen door bedelaars. De grote pleinen worden wel veelvuldig bezet door allerlei soorten straatartiesten en dat geeft het geheel een leuk sfeertje.  De weersomstandigheden zijn super, met ruim 25 graden en volle zon lopen we in ons t-shirt.
We vervolgen onze tocht en kijken even binnen bij de Almudena kathedraal. Deze grote en recentelijk gerestaureerde kathedraal ligt naast het koninklijk paleis, onze volgende stop op de route. Ook dit gebouw willen we graag eens van binnen zien (we zijn er nu toch..)! Ruim 2 uur struinen we door dit gigantisch grote paleis met zijn vele, vele rijk gedecoreerde kamers en zalen.  Elke kamer heeft zo zijn eigen thema qua inrichting en beschilderingen. Helaas mogen we van veel ruimtes geen foto’s maken, de controle daarop is behoorlijk streng.  Als laatste onderdeel bezoekt een aantal van ons nog de wapenkamers, waar je met de vele opgezette paarden, harnassen en wapens als het ware de film van Ivanhoe herbeleeft.
Al dat rondlopen maakt je behoorlijk dorstig, dus voordat we teruggaan naar het hotel nog even een caféstop en de eerste tapas van de dag. Vlakbij ons hotel staat een zeer groot warenhuis (El Corte Ingles), waar we dan ook wat drinken en kleine hapjes voor de komende dagen kunnen inslaan. Inmiddels zijn alle kamers beschikbaar en kunnen we onszelf even opfrissen voordat we het programma vervolgen.  Op onze agenda staat een bezoek aan Cafetin La Quimera, een van de vele gelegenheden waar een van de belangrijkste exportproducten wordt vertolkt; de Flamenco! Voorafgaand aan de 1,5 uur durende show genieten we van een zeer uitgebreid tapas assortiment. Op onze tafel worden meer dan 10 schalen met verschillende soorten tapas neergezet en het gaat dan ook op tot de laatste broodkruimel.  De show zelf is vol vurige passie; onder gitaar-, zang- haktik- en klapbegeleiding zet een gezelschap van een gitarist, 2 danseressen en 2 dansers een fantastische show neer.  Na afloop gaan we terug naar het hotel en nemen we nog een afzakkertje op een van de hotelkamers.

Zondag 2 november

Op de 5e en bovenste verdieping van het hotel wacht ons om 09.00 uur een heerlijk ontbijtbuffet. Een prima start van de dag. Er wordt het nodige aan kleine, verpakte lekkernijen (Hollanders!) ingelagen voor onderweg, want vandaag gaan we El Rastro,  de grootste vlooienmarkt van Europa, verkennen.  El Rastro betekent ‘de vlek’; die weinig elegante naam komt van de slachthuizen die hier ooit op de heuvel stonden. Inmiddels is het al meer dan 50 jaar een immense openluchtmarkt vol met kleding, souveniers, sieraden, antiek en verder zo’n beetje alles wat je je maar kunt voorstellen op een openluchtmarkt.  We slenteren in een rustig tempo de vele straatjes en pleintjes af en komen uiteindelijk uit bij het startpunt van de Teleferico, een 2,5 kilometer lange kabelbaan die leidt naar Casa de Campo. Casa de Campo is een gebied van meer dan 17 km² ten zuidwesten van het centrum. Het gebied bestaat uit een publiek park (woeste vlakte), een meer en een attractiepark. Aangezien het al ruim in de middag is, is het de bedoeling om in het kabelbaanrestaurant wat te eten,  maar het is zo druk dat het bij een drankje blijft.  Dezelfde kabelbaan voert ons weer terug naar het startpunt, alwaar we onze looptocht richting het hotel vervolgen, op zoek naar een eetgelegenheid. Aan restaurantjes is zeker geen gebrek in Madrid en eind van de middag belanden we uiteindelijk in een zaak met een keuken van de ‘Canarische eilanden’ . Weer eens wat anders en wederom een heerlijke en prima geprijsde maaltijd.  Vergezeld door wat regedruppels slenteren we terug richting ons hotel en geven onszelf tijd om wat te winkelen. Aangezien ons hotel is gesitueerd tussen 2 zeer grote winkelstraten in, hoeven we daarvoor niet ver te lopen! Na de nodige (kleine) aankopen valt de avond langzaam in en lijkt het droog te worden. Totdat we besluiten om vanavond tapas te gaan eten. We zijn de straat nog niet op of het komt met bakken naar beneden! Niemand heeft een paraplu bij zich, maar gelukkig zijn daar de straatverkopers die op deze behoefte inspelen. Niet veel later is iedereen voorzien van een kleine paraplu en slenteren we door de plassen van restaurant naar restaurant, op zoek naar tapas lekkernijen.  Uiteindelijk gaan we ruim na twaalven en met natte sokken terug naar onze hotelkamer.

Maandag 3 november

Hoera, vandaag is het feest want Yvonne Mook is jarig! Na het ontbijt overhandigen we Yvonne wat kleine Spaanse presentjes en dan is het alweer inpakken geblazen, want we moeten de kamer op tijd verlaten. Aangezien onze terugvluht pas in de middag gaat, hebben we nog wel voldoende tijd om wat andere bezienswaardigheden te bezoeken. Dit keer wel een goede jas aan, want de recente regen heeft de boel behoorlijk afgekoeld. Het is en blijft herst! Onze laatste dag voert ons langs de Gran Via met zijn indrukwekkend grote gebouwen en sjieke winkels,  de Plaza Cibeles met grote ronde fontein met marmeren beelden in het midden van het plein, de Puerta de Alcala (monumentaal poortgebouw in het centrum van Madrid) en het grote Stadspark Parque de Retiro, alwaar René en Marcel nog kort worden geïnterviewd door de Spaanse televisiemedia (niet dat we er maar iets van verstaan, maar de lol is er niet minder om) en genieten van een warm drankje op een van de terrasjes. Verder wandelend door dit immense park, lopen we naar de dichtstbijzijnde metro en zijn we, na nog 15 minuten shoptijd,  weer strak op tijd terug in het hotel om onze handbagage op te halen.
De metro brengt ons binnen een uur weer naar het vliegveld en na een kleine lunch zitten we niet veel later in het vliegtuig terug naar Nederland. Onderweg hebben we behoorlijk wat turbulentie, vermoedelijk als gevolg van het voorspelde slechte weer.  Op schiphol hebben we nog enig oponthoud; Rene komt er achter dat zijn telefoon in het vliegtuig is achtergebleven (gelukkig teruggevonden!) en we moeten alsnog langs de bagageband, want er was te weinig ruimte om alles in de cabine te stallen.  Rond 20.00 uur nemen we afscheid van een deel van het gezelschap en vervolgen we onze weg naar huis, nagenietend van 3 fantastische dagen Madrid!

Meer informatie over Madrid en over de (door ons bezochte) bezienswaardigheden vind je op: http://www.droomplekken.nl/europa/spanje/madrid/doen.html